Poliuretan - pogosta vprašanja

Kaj je poliuretan?

Poliuretan je odporen, prilagodljiv in vzdržljiv material, ki lahko zamenja barvo, bombaž, jeklo ali gumo. Uporablja se praktično na vseh področjih. Poliuretan je lahko trd kot steklena vlakna, stisljiv kot pena, odbojen kot guma, lepljiv kot lepilo in nudi tudi zaščito kot zaščitni lak. Od leta 1940 naprej, ko so ga iznašli, se uporablja v širokem spektru izdelkov od otroških igračah do letalskih kril.

Iz česa je sestavljen poliuretan?

Poliuretan nastane pri kemijski reakciji med izocionatom in poliolom. Ko zmešamo ti dve komponenti, nastane snov, ki je varna in zelo vsestranska. Poliuretan ima lahko več odličnih lastnosti, kot so prožnost, prilagodljivost, odpornost na obrabo, poleg tega pa je tudi zelo lahek material.

Za kaj se poliuretan uporablja?

Poliuretan lahko uporabimo na stotine različnih načinov. Poliuretan je tako vsestranski, da ga je mogoče najti povsod okoli nas. Zaradi svoje široke uporabnosti nenehno prihaja do novih in novih načinov uporabe. Preberite, prosim, nekaj več o tem, kje se uporablja poliuretan.

Kakšne trdote poliuretana obstajajo?

Razpon trdote poliuretana je od 10 do 90 shorov.

Kakšna je življenjska doba poliuretana?

Življenjska doba poliuretana je odvisna od vrste uporabe. Pri normalni uporabi lahko pričakujemo, da poliuretan presega življenjsko dobo izdelka, v katerega je vgrajen.

Ali je poliuretan pravi material za moj izdelek?

Če niste prepričani, ali je poliuretan pravi material za vaš izdelek, nas pokličite, da skupaj poiščemo najboljšo rešitev.

Kakšna je največja teža poliuretanskega izdelka, ki ga lahko izdelate v vašem podjetju?

V našem podjetju vam lahko izdelamo poliuretanske izdelke do teže 400g.

Je poliuretanska pena varna?

Poliuretanska pena se že veliko let uporablja v številnih izdelkih. Narejeni so bili obsežni varnostni testi, ki so pokazali, da poliuretan v normalnih pogojih ne povzroča emisij ali škodljivih snovi.

Ali poliuretan z leti postane trd in krhek(začne pokati)?

Ustrezno narejen poliuretan zdrži večletno izpostavljenost vplivom staranja. Pri tem se mu karakteristike ne zmanjšajo.

Kakšne so prednost poliuretana pred gumo?

Ker je poliuretan kemična spojina, je odporen na ozon, kislino in sončno svetlobo. Guma na drugi strani na ozon ni odporna in se sčasoma razgradi. Poliuretan ima štirikrat večjo nosilnost od gume, ima veliko širši razpon trdote, je boljši izolator, odporen pa je tudi na olje in obrabo.

Kakšne so prednosti poliuretana pred plastiko?

Poliuretan je v primerjavi s plastiko na udarce veliko odpornejši, zmanjšuje hrup, odporen pa je tudi na sevanje. Poleg tega boljše prenaša nižje temperature. Iz poliuretana lahko izdelamo tudi debelejše izdelke, poleg tega pa so stroški izdelave kalupa nižji.